Behandeling bij chronische pijn

Wanneer men wat betreft zijn pijnklachten medisch is uitbehandeld, krijgt men vaak te horen: “U moet er mee leren leven”.
Dit is gemakkelijker gezegd, maar niet zo eenvoudig om te doen. Er bestaan behandelmethoden, zogenaamde pijnprogramma’s, die tot doel hebben de gevolgen van chronische pijn te behandelen, gericht op het leren omgaan met de pijn en niet om de pijn weg te nemen.

Doel van dit programma

Een pijnprogramma is bedoeld te helpen om, ondanks de pijn, zo goed mogelijk te functioneren. Bij chronische pijn spelen zowel lichamelijke en sociale factoren een rol. Waarschijnlijk is in het verleden gebleken dat lichamelijke factoren niet of nauwelijks te beïnvloeden waren: ondanks uitgebreid onderzoek en behandeling bleef U pijn houden.
Zoals gezegd, spelen ook psychische factoren een rol. Dit betekent niet, dat pijnklachten inbeelding of psychisch van aard zijn. Wel is het zo dat hoe men over zijn/haar pijn denkt, wat men doet en laat vanwege de pijn, hoe de gezinsleden er mee omgaan en de eigen gevoelens de pijnervaring sterk beïnvloeden. Deze psychische aspecten van pijn zijn belangrijk voor de pijnbeleving.

Tijdens het programma wordt aan een aantal belangrijke gevolgen van het hebben van langdurige pijn gewerkt:

Uw lichamelijke conditie

Meestal laat de lichamelijke conditie van mensen met chronische pijn te wensen over. Vanwege de pijn gaat men steeds minder bewegen, activiteiten uitvoeren. Dit leidt uiteindelijk tot een verslechterde conditie. Daardoor wordt men nog meer beperkt in het dagelijks functioneren. Op een doordachte manier wordt geleerd verschillende oefeningen uit te voeren. Door het oefenen verbetert de conditie. Als de lichamelijke conditie verbetert, kan men weer meer en voelt men zich ook beter.

De spierspanning

Mensen met pijn ervaren vaak meer spanning. Pijn vertaalt zich lichamelijk in gespannen spieren. Tijdens het programma leert men zich te ontspanning, ook in moeilijke situaties. Ontspannen mensen met een goede conditie voelen zich beter en hebben de indruk ‘bergen te kunnen verzetten’.

Leren omgaan met pijn

Om te kunnen omgaan met pijn is het belangrijk om te weten wat pijn precies is. Informatie wordt gegeven over pijn en de factoren die de pijn beïnvloeden. Daarbij wordt ingegaan op de eigen situatie. Welke rol spelen deze factoren en op welke wijze is dat te veranderen?
Overigens wordt ook de (eventuele) partner bij het programma betrokken. Deze leert de juiste manier van reageren voor het geval er eens “een terugval” is.

Wanneer is dit pijnprogramma zinvol?

Het programma is geen ‘wondermiddel’. Voor het slagen van het programma is de eigen inzet belangrijk. De opzet is te leren ‘zinvol te leven met pijn’. Men moet dus niet verwachten dat de pijn na afloop van het programma verdwenen is. Is men nog altijd op zoek naar een behandeling die de ‘pijn wegneemt’, dan is dit programma niets voor u.

Ook moet men zich realiseren dat zo’n programma een flinke investering vraagt. Er bestaan geen kant en klaren oplossingen. Men moet zelf werken aan veranderingen die belangrijk zijn. Dit kan voor iedereen anders zijn.

Ga direct naar meer informatie over:

Nieuws

Qualizorg

Ons rapportcijfer van Qualizorg: een mooie 9,9! Wilt u ons ook een cijfer geven? Dat kan hier.

Claudicatio

Fysioplus-Aduard is aangesloten bij Claudicationet. Linda van Olm is daarvoor gecertificeerd therapeut.